Welkom Framedrummen In Concert
Visie & Missie En verder... Praktische informatie Agenda Contact

Saffraan - ritueel drumtheater
Alchemilla

Alchemilla

Alchemilla is een groep vrouwen die intuïtief, geïmproviseerde muziek maakt in het moment en wordt gevormd door Caroline Schmitt, Joyce Hellendoorn, Veronika Simonett en Irmgard Cottaar.
Alchemilla musiceert geheel in het hier en nu, op elkaar afgestemd, luisterend, ontvangend en erop vertrouwend dat de muziek zich zal ontvouwen – zal kabbelen, borrelen, bruisen, rijzen en weer dalen – de ene keer lieflijk en krachtig, dan weer wrang en schrijnend.

‘Wij stemmen ons af op elkaar, op ons publiek, de plek, de omgeving, de energie van het moment en de frequenties die via onze instrumenten gehoord willen worden. Door geheel in vertrouwen in de spanning van het moment te zijn en vanuit ons hart te luisteren, door de gezamenlijke energie, de afstemming en de verbinding ontstaan er ieder moment andere bezielde klanken en muziek. Wij ervaren het musiceren op deze manier als bijzonder magisch, helend en verbindend. Daarom willen wij onze muziek graag delen met anderen.’

‘Wij gaan dit avontuur aan samen met het publiek dat kan worden uitgenodigd om mee te doen.’

Alchemilla speelt bij voorkeur op bijzondere locaties in de natuur en in kerken. In het ontstaan van de muziek speelt, naast de verbinding met elkaar en met het publiek, de plek een belangrijke rol.




Caroline Schmitt – zang, piano, percussie, dans.

'Muziek betekent voor mij uitingsvorm geven aan het leven in al zijn vormen. Soms overstijgt het mijn menselijke beleving, soms klinkt het rauw, pijnlijk, aards. Er is geen grens aan de beleving, wel aan de uiting ervan. Mijn stem, de piano, de dans en mijn lichaam hebben haar natuurlijke beperking.
Voor mij is het de kunst om zonder weerstand uiting te geven aan wat er gevoeld wordt. Alchemilla geeft me een heerlijk platform om hiermee te experimenteren. Dit gebeurt met zoveel liefde en openheid dat het me kan ontroeren als we samen spelen en reizen.'


Joyce Hellendoorn – zang, Soul Voice® Practitioner en -Teacher.

'Ik hou van het maken van klanken die recht vanuit hart en ziel komen. Ik maak erg graag muziek in het moment, improviseren, de sprong keer op keer wagen samen. Naast zang bespeel ik de framedrum en darabuka.'
 

Veronika Simonett
– zang, fluit, framedrum, piano.

'Mijn uitdaging is een ultieme klank te creëren, die op het moment afgestemd klinkt en raakt. De fluit wordt deel van mij, de stem komt diep van binnen.'
 

Irmgard Cottaar – framedrums, klein percussie.

‘Ik geniet ervan om mensen te inspireren. Met de ritmes van mijn drums schep ik graag de omhulling en de ruimte waarin het hart zich kan openen en de trilling kan worden ervaren.’
 


Alchemilla vulgaris L. – Vrouwenmantel


Alchemilla is de Latijnse naam voor de plant Vrouwenmantel – ook wel bekend onder de naam Leeuwenklauw – vanwege de vorm van het blad. Alchemilla behoort tot de famlie der Rosaceae – de rozenfamilie. De naam ‘Alchemilla’ voert terug op het gebruik van de plant door alchemisten en op het Arabische woord ‘alkemelyeh’, wat ‘kleine toverachtige’ betekent – zo genoemd vanwege de helende reputatie van deze plant. Elke ochtend bevinden er zich (dauw)druppels in de schoot van de Vrouwenmantel. Alchemisten verzamelden deze druppels – voor een deel veroorzaakt door dauw en voor een deel aangemaakt door de plant zelf – die ze ‘hemelwater’ noemden om er de ‘Steen der Wijzen’ mee te vervaardigen. Zij brachten de Vrouwenmantel sterk in verband met de Maan.
Bij de Germanen was de Vrouwenmantel gewijd aan Freya, de godin van de vruchtbaarheid. Een oude sage verhaalt dat Frigga (Freya) vele tranen vergoot toen haar man Odin (Wodan) naar verre oorden was vertrokken. Deze tranen vielen op de plant en veroorzaakten de dauwdruppels. Na de kerstening van Europa werd de plant gewijd aan de Heilige Maagd Maria – de bladeren van het kruid zijn mantelvormig samengeplooid, zoals de mantel van Maria. In de Middeleeuwen was Vrouwenmantel bekend als geneesmiddel. In IJsland werd de plant vroeger als heilige gezien.

De vele ronde vormen laten het zachte en vrouwelijke van de plant zien. De zachte, fluweelachtige bladeren verwijzen naar de binnenkant van de baarmoeder – een aanduiding voor de werking van dit orgaan. Het wortelgestel is onuitroeibaar, dit duidt op een grote weerstand.

Vrouwenmantel groeit en bloeit heel gemakkelijk in een border of aan de bosrand, op zand- of kleigrond – overal waar de wortels voldoende vocht kunnen opnemen. In de Alpen en op de Hongaarse poesta’s komt de vrouwenmantel van nature voor.

De bloemen zijn klein, geelgroen van kleur en staan in groepjes bij elkaar. Het geelgroen verwijst naar een milde werking op de ingewanden – maag, lever, darmen, pancreas en milt – en de vrouwelijk geslachtsorganen.



De plant is geschikt voor de vrouw van het zachte Venustype – lief, zacht, meegaand en altijd vriendelijk – met te weinig ik-kracht en slecht voor zichzelf opkomend. Vrouwenmantel helpt de ware aard naar boven te brengen en geeft meer assertiviteit en daadkracht.
Anderzijds is het ook een goed kruid voor de stoere Marsvrouw, die te veel wil en te weinig ruimte geeft aan haar emoties. Vrouwenmantel helpt haar hardheid te verzachten.

  • Geslacht: Vrouwelijk
• Planeet: Venus
• Element: Water
• Krachten: Liefde
• Godinnen: Freya, Maria

Alchemilla staat voor – omhulling, koestering, bescherming. Ze heeft het wezen van de baarmoeder.